ontwerp zonder titel (1)1621440611_716076026.png

Fysiotherapie bespaart zorgkosten

18 jun, 2021

Een recent rapport van Equalis toont aan dat fysiotherapie zorgkosten bespaart ten opzichte van duurdere, tweede lijns ziekenhuiszorg. Vooral bij aandoeningen zoals COPD, Parkinson en hart- en vaatziekten is de effectiviteit en het kostenbesparende karakter aangetoond. 

Daarnaast is bij 22 andere aandoeningen de effectiviteit van fysiotherapie aangetoond. De fysiotherapeutische behandeling bleek even effectief als een ziekenhuisbehandeling, terwijl de kosten hiervoor een heel stuk lager zijn. Daarnaast is een operatie voor de cliënt ook veel belastender dan fysiotherapie. Helaas is voor een concrete kostenbesparing voor deze overige 22 aandoeningen aanvullend onderzoek nodig. 

De besparing van de genoemde 5 aandoeningen kan oplopen tot honderden miljoenen per jaar. Elke euro die je extra in de fysiotherapie investeert, bespaart twee euro. Met andere woorden: door niet te investeren in de fysiotherapie en wel in de duurdere ziekenhuiszorg, lopen de zorgkosten met betrekking tot beweegzorg op. 

Het rapport en de aanvullende informatie vind je hier