Hartslag variabiliteit

14 dec, 2021

Hartslag | Doornbos Fysio Groep

Sneller revalideren na Burn-out? Gebruik HRV!

Hartslagvariabiliteit (HRV) wordt als maat voor fitheid steeds bekender. Met name voor mensen die geïnteresseerd zijn in het monitoren van herstel, prestaties of gezondheid. HRV is niet nieuw. Het gebruik ervan bij training, revalidatie en begeleiding wel. In deze blog leggen wij uit wat HRV is en hoe wij bij Doornbos Health deze meetwaardes gebruiken om je te begeleiden naar meer energie en fitheid.

HRV in het kort

Tussen twee hartslagen zit een bepaalde tijd, afhankelijk van de hartfrequentie is deze korter of langer. De tijd tussen twee hartslagen varieert continu. Hartslagvariabiliteit of HRV is het verschil in het tijdsinterval tussen twee opeenvolgende hartslagen. Als de tijd tussen de hartslagen constanter is, heb je een lage HRV en wanneer deze tijd meer varieert, heb je een hoge HRV. Je HRV wordt beïnvloed door inspanning, ademhaling, stress en herstel. Kort door de bocht is de HRV een afspiegeling van je veerkracht.

Hartslag | Doornbos Fysio Groep

HRV en het zenuwstelsel

HRV wordt algemeen aanvaard als een maat voor de activiteit van het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel is het deel van ons zenuwstelsel dat automatisch alle organen en systemen van het lichaam controleert. Er zijn twee takken van het autonome zenuwstelsel: sympathisch (gaspedaal) en parasympathisch (rempedaal). De sympathische tak stimuleert ons stress-, vecht- of vluchtsysteem, waardoor we klaar staan om te handelen, te reageren en te presteren. Dit wordt gekenmerkt door een lage HRV. Dit is nodig tijdens inspanning en mentaal of fysiek stressvolle situaties. Omgekeerd vertraagt de parasympatische tak o.a. de hartslag, zodat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen en de balans in de stofwisseling kan herstellen. Dit wordt gekenmerkt door een hoge HRV. Deze natuurlijke wisselwerking tussen de twee systemen stelt ons in staat om te reageren op verschillende situaties en behoeften. 
Een lage HRV betekent dat het ‘gaspedaal’ van het autonome zenuwstelsel ingedrukt is. Een hoge HRV betekent dat er juist op de ‘rem’ getrapt wordt en je je in een toestand van rust en herstel bevindt.

Het meten van je HRV

Een betrouwbare HRV-analyse vereist een nauwkeurige meting van elke hartslag en de tijd tussen deze hartslagen. Hiervoor gebruiken wij hartslagbanden die met de Biocheck App communiceren. Middels dagelijkse metingen kunnen we over een periode je HRV in kaart brengen en zien of je vooruitgaat. Want:

“Een hogere HRV, gemeten over meerdere dagen, is een teken van verbeterde fitheid, gezondheid en kwaliteit van leven.”

Hartslag | Doornbos Fysio Groep

Hoe kan Doornbos Health bijdragen aan het verbeteren van je HRV?

Genetische factoren verklaren ongeveer 30% van je totale HRV-niveau. 70% is dus te beïnvloeden door vaardigheden op het gebied van fysieke training, stress management en herstel. Door te streven naar een betere stress-herstel balans in je leven, kun je zelf actief je levensstijl (en daarmee je HRV-waarden) verbeteren. Dit doe je onder andere door fysieke training, goed slapen en regelmatig pauzeren en ontspannen.  
Door onze dagelijkse monitoring van je HRV en je vermogen tot herstel zorgen we ervoor dat je precies op het juiste niveau kunt trainen. Op deze manier begeleiden we naar je meer energie! Zie ook onze eerdere blog over ons stappenplan! 

2024 © FysioWebsite. Alle rechten voorbehouden.