Hoe werkt stress in je lichaam?

14 dec, 2021

Bij Doornbos Health werken we aan het herstel na burn-out en chronische vermoeidheid. Om onze deelnemers vitaal te houden óf om zo snel en goed mogelijk weer te herstellen, maken wij gebruik van 4 duidelijke en unieke bouwstenen. Het uiteindelijke doel is het zorgen voor meer balans en het verbeteren van het energieniveau. In dit blog leggen wij zo goed mogelijk uit wat de verschillende bouwstenen inhouden en kun je meer leren over hoe stress werkt in je lichaam.  
Ons autonome zenuwstelsel (autonoom = zelfstandig) stuurt veel functies aan zonder dat wij daar bewust bij nadenken. Hartslag, ademhaling, ontlasting, zweten en spijsvertering zijn daar enkele voorbeelden van. Dit zenuwstelsel bestaat uit twee delen: de sympaticus en de parasympaticus.

image

Sympaticus

De sympaticus is het deel dat we kunnen vergelijken met het gaspedaal van een auto. Als de sympaticus geactiveerd wordt, gaat de ademhaling sneller, de hartslag gaat omhoog, de bloedvaten in de spieren verwijden en de spijsvertering wordt geremd. Er komt adrenaline vrij met als doel om pijn en vermoeidheid – tijdelijk – niet of minder te voelen. Vroeger was dit zinvol bij levensgevaarlijke situaties. We zagen bijvoorbeeld een leeuw en werden bang. Het sympathische deel werd geactiveerd (adrenaline) waardoor wij lichamelijk fitter werden en geestelijk scherper. Zo konden wij vluchten voor de leeuw. Tot het gevaar weg was en wij zittend aan een beek van de schrik bijkwamen en het parasympatische deel weer activeerden. Tegenwoordig wordt de sympaticus vooral geactiveerd bij stress, verdriet, trauma’s en zorgen. Deze oorzaken kunnen echter veel langer aanhouden waardoor het lichaam te lang geactiveerd wordt, zonder dat herstel de kans krijgt.

Parasympaticus

De parasympaticus is het deel dat we kunnen vergelijken met het rempedaal van een auto. Als de parasympaticus geactiveerd wordt, gaat de ademhaling langzamer, de hartslag daalt, de doorbloeding komt op gang, evenals de spijsvertering en de verbranding. De parasympaticus is belangrijk bij herstel, rust en het aanvullen van energievoorraden.

Disbalans sympaticus en parasympaticus

Wanneer de balans tussen de sympaticus en de parasympaticus langdurig verstoord is, kan dat veel klachten veroorzaken. Dit zijn klachten zoals vermoeidheid, gejaagdheid, concentratieproblemen, overal tegenop zien, hartkloppingen, duizeligheid, een lage weerstand en maag- en darmklachten. 
In onze volgende blog, lichten we de eerste bouwsteen toe: monitoring. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!

2024 © FysioWebsite. Alle rechten voorbehouden.